W dniu 24 maja 2019 roku klasy Ig i I m miały przyjemność uczestniczyć  w lekcji przeprowadzonej przez p. Alicję Czerwińską – przedstawicielkę Fundacji Otwarte Klatki. Dzięki niej poszerzyliśmy swą wiedzę na temat hodowania zwierząt w większych przedsiębiorstwach. Wykład miał na celu pokazanie, w jakich warunkach naprawdę są hodowane zwierzęta – zupełnie inaczej niż na pięknych opakowaniach produktów odzwierzęcych i w reklamach. W rzeczywistości inwentarz – można powiedzieć – jest torturowany.

Stowarzyszenie Otwarte Klatki to ogólnopolska organizacja, która istnieje już od 2012 roku. Ma ona na celu zmienić los zwierząt hodowlanych. Członkowie tego związku prowadzą kampanie poświęcone poprawie losu zwierząt hodowlanych, m.in. „Jak one to znoszą?” i „Cena futra”. W ramach kampanii stowarzyszenie wchodzi w dialog z sieciami handlowymi i politykami oraz prowadzi działania edukacyjne, interwencyjne i medialne. Organizacja promuje również dietę roślinną i ograniczanie konsumpcji produktów odzwierzęcych.

Zajęcia zarówno pomogły nam świadomie wybierać produkty spożywcze, jak i pokazały, z jakich źródeł one pochodzą. Możliwość poruszania się zwierząt –  z powodu ich wysokiej koncentracji – jest bardzo ograniczona, a ich podstawowe potrzeby życiowe, które udowodniono naukowo, są ignorowane. Większość zwierząt jest brutalnie traktowana ( np. ich dzioby oraz ogony są obcinane bez żadnego znieczulenia, podobnie jak rogi i zęby, chociaż istnieją wyjątki). Należy do nich np. hodowla kurcząt, w której zwierzęta są zabijane bardzo młodo.

Wykład p.  Alicji Czerwińskiej z pewnością dał każdemu z nas wiele do myślenia w sprawach dotyczących traktowania zwierząt przemysłowych. Myślę, że po wysłuchaniu przedstawionych informacji każdy dwa razy zastanowi się przed zakupem zwykłej wędliny czy jaj.

Karolina Grygierczyk, Martyna Pająk, Weronika Hołda, Natalia Szumowska, kl.1g